Webben- så funkar den!

Så här fungerar den nya webbplatsen, här får du svar på frågor om hur du loggar in och lägger upp dina bilder med mera.

Här följer en kortfattad genomgång av webbens olika delar. Loggar in gör du med ditt förnamn och ditt efternamn tex: Lars Andersson. (Lösenordet har du fått via mail, behöver du ett nytt klickar du på knappen Begär nytt lösenord som finns i inloggningsrutan).

1. F
När du går in på www.sfoto.se möts du av en sajt med fyra flikar. Den första fliken tillhör F – Fotografisk tidskrift på webben. Där rapporteras nyheter om och för branschen och där publiceras reportage om och med såväl stilla som rörlig bild. Mycket av materialet på sajtens redaktionella del har en relation till tidskriften i papper, det kan till exempel vara en fördjupning av ett reportage, ett bildspel eller ett utförligare test av kamerautrustning. 

2. SFF
Nästa flik på sajten heter SFF, och där samlas förbundsinformation, medlemsspecifika erbjudanden,  frågor till juristen, praktisk information till fotografen som företagare, avtalsmallar, rekommendationer och prisguiden ”Vad kostar en bild?”, med mera. Det finns ett antal genvägar till olika avdelningar, bland annat i sajtens högerkant och nedanför artikelutrymmet. Längre ner på sidan hittar man ingångar till de övriga flikarna.  Det finns många vägar in till sajtens viktigare delar, som ”Sök Fotograf”, ”Frågor till juristen”, ”Kontakta oss”, och så vidare. 

3. FOTOBÖCKER
Den tredje fliken på sajten tillhör Fotoförfattarsektionen inom SFF. Där samlar vi svensk fotolitteratur – alla som givit ut eller medverkat i en fotobok kan lägga upp en presentation av sin bok där via formuläret på sidan (”Saknar du din bok? Klicka här!”). Innan presentationen blir synligt utåt måste vi på kansliet eller i sektionen godkänna inlägget, så att vi inte får upp spam eller annat otillbörligt på sajten. På Fotobokssidan kan man även se kortfilmer om fotoförfattare, tryckeriarbetare, förläggare och andra som är involverade i fotobokens tillkomst. Där finns också allt om Svenska Fotobokspriset och annan information från Fotoförfattarsektionen inom SFF.

4. SÖK FOTOGRAF 
På den fjärde fliken kan bildköpare och andra intresserade söka fotografer utifrån en mängd olika  verksamhetsområden och typer av fotografi (se hela listan i faktaruta nedan). Du blir sökbar från fliken ”Sök fotograf” så fort du har laddat upp minst en bild till din profilsida. Din profilsida kommer du åt genom att logga in (högst upp till höger på sajten) med för- och efternamn samt det lösenord du blivit tilldelad i ett mejl från kansliet. Väl inloggad kan du ändra ditt lösenord till något du lättare kommer ihåg. 
Varje medlem skapar alltså sin egen profilsida genom att ladda upp ett antal bilder och eller filmer (som lätt kan länkas in från Youtube, Vimeo eller motsvarande) samt formulera en kortfattad beskrivning av sig själv. Där finns även utrymme att lägga in länkar till andra sajter, som den egna hemsidan. 
Funktionen "Sök Fotograf" finns också på engelska. 
Från profilsidan anmäler man sig också till kurser och därifrån kan man gå vidare till den femte fliken, som bara syns för de som är inloggade – forumet. Läs mer om det nedan.

5. KONTAKT
Den femte fliken har kontaktuppgifter till både styrelsen och kansliet. Här hittar du mailadresser samt telefonnummer och information om telefontider. 

6. FORUMET
Den sjätte fliken syns inte förrän man loggat in på sajten. Forumet på sfoto.se är bara till för medlemmarna. Ibland kommer vi att bjuda in en tillfällig gäst att moderera ett samtal, eller svara på särskilt kniviga frågor om offentliga upphandlingar, om deklarationer eller något annat aktuellt ämne.
I forumet samlar vi de gamla ”mejllistorna”: Teknik-listan, Video-listan, SFF-listan och A-listan, som man hittills kunnat prenumerera på till sin mejlkorg.

De som fortfarande vill ha inläggen från de olika grupperna till sin mejl kryssar helt enkelt för det på sin profilsida, efter inloggning. De som fungerat som ”list-mammor” för mejllistorna flyttar med till forumet och blir moderatorer för de diskussioner som förs där.  Utöver ”listorna” kommer forumet att erbjuda en mängd olika grupper som man kan bli medlem av genom ett enkelt klick. Alla medlemmar har möjlighet att starta nya diskussions-trådar, samt läsa och kommentera på andras trådar inom de grupper där man är med. Man kan också ladda upp filer, exempelvis bilder som man vill ha synpunkter på.

Vissa av grupperna är låsta, och kräver ”inbjudan” för att man ska få tillgång till dem. 
För att det hela ska bli lätthanterligt, översiktligt och så användbart som vi vill ha det. har vi infört vissa regler för forumet – varav den främsta är att man håller sig till ämnet för gruppen. Den som mitt i en teknikdiskussion vill prata om den bästa kryddningen för matjessill får flytta över med sin tråd till gruppen: Privata funderingar. 

Det finns ingen gräns för hur många trådar det kan finnas i en grupp eller hur många grupper det kan finnas i forumet. Men för att det ska vara lätt att hitta rätt försöker vi att hålla oss inom ramarna för de grupper som finns. Grupperna administreras från kansliet. Uppstår behov av en ny grupp skickar man en önskan om det per mejl till sff(snabela)sfoto.se

Från din egen profilsida (som du alltid når via länken högst upp till höger) kan du följa var det har gjorts nya inlägg bland de grupper du är med i.  Instruktioner för hur man går tillväga och lite om vett och etikett på forumet finner du under rubriken ”Om forumet” högst upp på sidan. Den sidan har du alltid tillgänglig. Skulle du ändå stöta på problem eller undra någonting kan du maila sff(snabela)sfoto.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidningen f

Fotografisk tidskrift

Fotografisk Tidskrift
Hornsgatan 103 10 trappor
117 28 Stockholm

Senaste nytt