Vem skickar bokbeställningen?

Den dominerande distributören med olika distributionsavtal även för små förlag är Förlagssystem AB, som också har avtal på kommissionsbasis. Det finns också flera andra mindre distributionsföretag som distribuerar och /eller lagerhåller. Du kan också själv sköta alltihop.

Kostnader för att själv sköta distributionen syns inte lika tydligt som den som kommer på faktura varje månad. Du bör räkna med lagerkostnad, bokemballage, porto/frakt, arbetstid för packning, leverans till post, kostnader för att expediera beställningar som ev. utskrifter av adressetiketter/följesedlar/fakturor. Expeditionsavgift och porto kan debiteras kunden.

Det viktigaste grossistverktyget och standard i bokhandeln för att sälja böcker i Sverige är bokbranschens databas Bokrondellen. Det är ett katalogsystem som används av bokhandlare, bibliotek, förlag, massmedia m fl för att känna till vilka boktitlar som finns tillgängliga och beställa. Den som ger ut böcker på eget förlag och gör det under ett förlagsnamn, kan ansluta sig till Bokrondellen. När förlaget har registrerat boken där, blir den direkt möjlig att beställa och köpa via nätbokhandlarna. Även bokhandlarna ser din bok via Bokrondellen och kan handla direkt från dig. 

Bokrondellen              
Författardistribution    
Förlagssystem AB      
Strategiforlaget           

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt