Var säljs boken?

Fotoböcker tillhör kategorin böcker som man gärna bläddrar i och känner på innan man köper. Bokhandeln är ett bra skyltfönster och en viktig väg för nya läsare att upptäcka din bok. Men det finns också flera andra kanaler för att hitta köpare.

För att bokhandeln ska ta in din bok vill de ofta se den innan – såvida du inte redan är ett säkert kort. Det tar tid att åka runt och man kan anlita en bokagent för att sälja in till bokhandeln (dyrt om du inte har gjort en rejäl försäljningssuccé). Agenter kan också sälja rättigheter åt bokförlag.

Bokhandeln, dvs den fysiska, tar sällan risker och köper in många exemplar. Om de över huvud taget köper något gör de det till F-pris (förlagsnettopriset) exkl moms och lägger sedan på för att täcka sina kostnader och vinst.

Bokhandlare som specialiserat sig på foto, konst, design och arkitektur samt musei- och gallerishopar köper ofta in fotoböcker. Många gånger tar de in böcker på kommissionsförsäljning. Då bestämmer du vilket pris kunden ska betala och bokhandeln/försäljningsstället tar procent, ofta mellan 30-50%, på sålda böcker.

Nätbokhandlare säljer direkt till kund om man är med i t ex Bokrondellen. När de får en beställning skickas ordern till dig/din distributör för leverans.

Den bästa förtjänsten får man ofta via direktförsäljning utan mellanhänder, dvs på gator och torg, på mässor, till företag eller organisationer som köper in presentböcker. Eller via din egen hemsida.

Nätbokhandlare: 
Neva Books
Adlibris
Bokus
Bokia

Specialbokhandlare i Stockholm: Konst-ig, Fotografiska, Galleri Kontrast, Kulturhuset, Moderna Museets Konstbokhandel och Papercut.

Större bokhandlare i Stockholm: Akademibokhandeln, Bokmagasinet AB, Hedengrens Bokhandel, Kungsholmen bok­han­del, Rönnells antikvariat, Söderbokhandeln

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt