Canon visar 4 nya objektiv

Canon har det legendariska 85 mm objektivet med en ljusstyrka på f/1,2. Jämfört med detta objektiv har det nya objektivet lite lägre ljusstyrka, men betydligt snabbare fokus. Objektivet har en avancerad optisk konstruktion med 14 linser i 10 grupper, vilket ger god skärpa även vid full bländaröppning. Bildstabiliseringen ska göra att fotografen kan ta bilder utan skakningsoskärpa på 4 stegs längre exponeringstid än om bildstabiliseringen är avaktiverad. Detta kommer bli ett atraktivt objektiv för porträttfotografer. 

EF 85mm f/1.4L IS USM

TS-optiken är mer inriktad mot stilleben- och arkitekturfotografer. För något år sedan introducerades en 24 mm och en 17 mm, som i de tester som vi gorde hade en fantastisk skärpa, även vid kraftiga förställningar. Dessa objektiv lämpade sig framförallt för arkitekturfotograferna som kunde kontrollera perspektivet i bilderna och undvika att få hus som såg ut att falla baklänges. De nya objektiven består av en 50 mm f/2,8, en 90 mm f/2,8 och en 135 mm f/2,8. Dessa objektiv lämpar sig framförallt för stilleben- och matfotografer, som nu får objektiv som tillåter dem att kontrollera skärpeplanet exakt som de vill. Vill de ha skärpa över hela bilden går detta bra utan alltför kraftig nedbländning, vill de ha ett minimalt skärpeplan är det också enkelt att skapa.

Alla tre objektiven kan fokusera ner till en avbildningsskala på 1 : 2, dvs halv naturlig storlek. På så korta avstånd kommer förställningsmöjligheterna verkligen till sin rätta. Med TS-E 135mm kan fotografen ha kameran 49 cm avstånd från motivet vid denna förstoringsgrad. Detta underlättar ljussättningen.

Samtidigt lanserar Canon en ny blixt, kallad Macro Twin Lite MT-26EX-RT. Som namnet antyder är detta en blixt som framförallt är användbar vid makrofotografering. Blixten har två lamphuvuden, placerad på en ring som kan sättas på objektivet för en skugglös belysning. Lamphuvuden kan placeras fritt på ringen i 5° steg. Ledtalet är så högt som 26, vilket gör blixten användbar även för annat än extrem makrofotografering. Lamphuvuden har en inbyggd LED-lampa, som gör att fotografen kan kontrollera bildens utseende innan exponeringen.

Läs mer…

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt