NEC EA244UHD-BK, högupplöst skärm till vettigt pris

NEC delar in sina skärmar, avsedda för bildbearbetning i tre olika klasser. De mest avancerade är SpectraView Reference, sedan kommer SpectraView och till sist MultiSync P-skärmarna. I MultiSync-serien har de tagit fram en 24" skärm, MultiSync EA244UHD, med en upplösning på 4K, det vill säga att skärmen har 3840x2160 pixlar. Det gör att skärmen får en upplösning på cirka 185 ppi. 

Fördelar med 4K

Vad är då fördelarna med att jobba vid en skärm med denna höga upplösning? För de som arbetar med illustrationer och grafisk form finns det klara fördelar. Text på en sådan skärm återges betydligt mer distinkt. Illustrationer med tunna linjer återges mycket bättre. Men för fotografer spelar textåtergivningen inte så stor roll. 

Den stora fördelen för fotografen är när man ska skärpa bilder inför utskrift eller tryck. Med denna höga upplösning är återgivningen på skärmen betydligt närmare den man sedan ser på pappersbilden. Till skillnad från vanliga skärmar som har en upplösning runt 100 ppi, där jag brukar rekommendera att man granskar bilden vid 50% visningsläge, kunde jag nu kolla på bilderna vid 100% och få en bättre koll på när skärpan var OK. 

I Praktisk Teknik i nr 1/2015 skrev jag en hel del om den nya tekniken och dess för- och nackdelar.

Nackdelar

Ett problem med 4K skärmar tillsammans med äldre operativsystem är att gränssnittet blir väldigt smått. Med de senaste operativsystemen, både från Apple och Microsoft, skalas gränssnittet om så att texten i menyer och dialogrutor fortfarande  är läsbara. Innan du köper en skärm med 4K upplösning bör du också kontrollera vilka anslutningar som finns på ditt videokort. För att få en rimligt snabb skärmuppdatering bör du ha DisplayPort 1.2. Använder du HDMI eller DisplayPort 1.1 sjunker uppdateringen ner till 30 Hz, vilket gör att musen rör sig lite spattigt.

Men visst har 4K sina fördelar. Därför har flera tillverkare introducerat skärmar med denna upplösning under senare tid. Men många av dessa skärmar uppfyller inte de krav som jag ställer på en skärms som ska användas för bildbearbetning. De klarar inte av att kalibreras så att de får en bra färgåtergivning, de återger inte de mörkaste och ljusaste valörerna på ett bra sätt och de är ofta ojämna i ljus och färg över ytan. Det är också ovanligt att de klarar av att återge de färger som ryms inom Adobe RGB.

EA244UHD-BK

Nu börjar det komma skärmar som både har den höga upplösningen och har en bra bildåtergivning, som till exempel denna Multisync EA244UHD. Jag kunde mäta upp att den hade ett färgomfång som täcker in Adobe RGB till 99% och en variation över ytan på mindre än 5 % i ljushet och färg. 

Den blå ytan visar färgomfånget på Adobe RGB, den röda skärmens färgomfång. Skärmens färgomfång matchar Adobe RGB nästan totalt. 

Jämför man med de allra bästa skärmarna från Eizo och NEC visar denna skärm en något större avvikelse i vissa färger efter en kalibrering och profilering. Skillnaderna kan mätas upp av en bra colorimeter, men är svåra att uppfatta för ögat.

Jag gjorde också en kontroll hur stabil skärmen var i färgåtergivning över en dag. Denna skärm använder en LED-belysning. Fördelen med LED-belysning är dels att de drar mindre ström, dels att belysningen är stabilare över tiden. Du kan räkna med att en skärm med LED-belysning håller ett par år mera än en skärm med lysrörsbelysning, sådana skärmar som har CCFL som bakgrundsljus. 

Nackdelen med LED är att de kan variera rätt mycket i färg över ett par timmar. Bara några få graders förändring i skärmens innertemperatur medför att färgåtergivningen på LED-lamporna ändras. 

Mäter du skärmens färger efter en kvart, sedan efter en halvtimme, en timme, två timmar, fyra timmar och åtta timmar, då får du ofta varierande resultat på en skärm med LED-belysning. Denna förändring händer gradvis, vilket gör att det är lätta att missa att färgerna har ändrats över tiden.

Men här klarar sig denna skärm bra. Variationerna i färg och ljushet ligger under 5 %, vilket innebär att de är så gott som omöjliga att se även för en tränad färgbedömare.

Slutsats

Så sammanfattningen blir att du får en skärm med hög upplösning och bra färgåtergivning till ett mycket rimligt pris. Vill du få än mer exakta färger får du räkna med att betala dubbelt upp för din skärm.

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt