Högupplösande skärm med stort färgomfång

Det gör att denna skärm får en upplösning på 185 ppi, betydligt högre än de flesta av dagens 24" skärmar. Är det en så stor fördel med den högre upplösningen att det kan vara värt att uppdatera skärmen?

Jag har nyligen gjort en omfattande test av Eizo CG 277, där jag både har kollat på skärmens prestanda och på den medföljande programvaran. Mycket av de testresultat jag fått fram vid den testen gäller också för denna skärm. Den har samma stora färgomfång, ger samma goda återgivning av extremt mörka och ljusa valörer och jämna återgivning av en gråskala som CG 277. ColorNavigator har samma funktioner som finns till de föregående modellerna. Så i denna rapport fokuserar jag framförallt på för- och nackdelar med den höga upplösningen. 

Gränssnitt

När jag först satte mig ner vid den stora 31" skärmen, CG 318, gav den höga upplösningen ett problem med gränssnittet. Allt på skärmen blev väldigt smått. Menyrader och paneler i Photoshop blev 1,5 gånger mindre än vad det var på min vanliga skärm. Jag var därför orolig för att problemet skulle bli än större på en skärm med ännu högre upplösning. Men för skärmar med en upplösning på 3840 x 2160 upplösning ser dagens operativsystem att skärmen har den högre upplösningen och skalar upp det grafiska gränssnittet så att det upplevs som vanligt. 

Uppdatering, med de senaste versionerna av operativsystem, det vill säga Mac OS 10.11 och Windows 10, har man också fått ett stöd för de skärmar som arbetar med 4K-upplösning, alltså en skärm med en upplösning på 4096 x 2040 pixlar. Använder du alltså en skärm som CG 318 är det alltså viktigt att du uppdaterar ditt operativsystem till senaste versionen.

Uppdatera samtidigt Photoshop till version 2015.1. Då får du möjlighet att arbeta med 10 bitars stöd för de senaste generationen av skärmar. Men du måste dels aktivera detta stöd i dina inställningar för Photoshop, dels ansluta skärmen till datorn via DisplayPort.

Uppdateringen via Display Port blev 60 Hz, vilket gjorde att markören inte hoppade omkring och att det gick bra att skrolla text utan problem. Men det kräver att din dator stöder Display Port 1.2. Har du ett äldre videokort med Display Port 1.1 sjunker uppdateringen ner till 30 Hz, vilket ger en del konstiga effekter. Likaså när jag använde HDMI sjönk uppdateringen ner till 30 Hz. 

Skärpning

Men när väl allt var uppkopplat kändes skärmen som en CG 247, med ett undantag. Text på skärmen återgavs betydligt mer distinkt och bilder återges mjukare och mer nyanserat. Den stora fördelen dök upp när jag skulle skärpa bilder. Med denna höga upplösning är återgivningen på skärmen betydligt närmare vad jag får fram när jag trycker eller skriver ut en bild.

Det är svårt att visa skillnaden mellan en 4K-skärm och en med HD-upplösning. Denna illustration är hämtad från Eizos webb. Bilden till vänster visar hur en bild ser ut på en Eizo CG 248, med en upplösning på 185 ppi. Bilden till höger visar hur samma bild ser ut på en skärm med HD-upplösning. På en 23" skärm ger det en upplösning på 96 ppi.

Till skillnad från de skärmar som har en upplösning runt 100 ppi, där jag brukar rekommendera att man granskar bilden vid 50% visningsläge, kunde jag nu kolla på bilderna vid 100% och få en bättre koll på när skärpan var OK. Detta ser jag som den stora fördelen för fotografer.

Webb

För webben erbjuder ju dessa skärmar också en annan fördel. I och med att alltfler skärmar på våra mobiler, läsplattor och datorer har en högre upplösning behöver vi ju bedöma våra bilder på en skärm med en upplösning i närheten av vad dessa enheter erbjuder. Jag har i senaste artikeln i Praktisk Teknik skrivit om hur vi kan göra bilder som fungerar både på sådana Retina (Mac OSX) eller HiDPI (Windows) och skärmar med en lägre upplösning. 

Men här erbjuder ju en skärm med hög upplösning en klar fördel när vi ska bedöma hur de ser ut på dessa nya enheter. 

Uppdatera?

Om du har en någorlunda ny skärm med ett stort färgomfång och en bra färgåtergivning ser jag inga direkta skäl för en uppdatering idag. Men om däremot ändå ska uppdatera din skärm är det definitivt värt att kolla de skärmar som nu dyker upp med den högre upplösningen, om de för övrigt uppfyller kraven på en skärm med bra prestanda. 

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt