Foto: Lena Källberg

Workshop – Hålkamerateknik "Pinhole Photography"

2017-04-30

Intresset för analogfoto – där man använder kameror med film – har tagit fart de senaste åren, efter att ha varit dödsdömt när digitalfotografin började ta över. Det går lätt att dra paralleller till det ökade intresset för såväl närodlat och hembakat som vinylskivor. De gemensamma nämnarna är det genuina och “mänskliga”, eller kanske de taktila kvaliteterna om man så vill.

Inom fotografin går det att ta ett steg längre än att använda kameror med film: att tillverka sin egen kamera. En spirande subkultur inom analogfoto är hålkameratekniken (eller pinhole som är den engelska termen). Principen för en hålkamera är att man låter ljuset passera genom en tunn metallplatta med ett litet hål, istället för genom ett objektiv med linser som annars. Det här är samma princip som har använts i många sekel av målare, där de med hjälp av en “camera obscura” har kunnat projicera en bild av sitt motiv i en låda.

Hålkameran är den absolut enklast tänkbara konstruktionen för att skapa fotografiska bilder. Samtidigt är den ett verktyg som kan hjälpa fotografen att se världen på ett nytt sätt; bilderna fångar inga ögonblick utan har sin egen tidsdimension, där lager på lager av ögonblick läggs ovanpå varandra och skapar en enda bild av flera sekunders eller minuters samlade ljus. Resultatet blir surrealistiskt, drömskt, häpnadsväckande!

Worldwide Pinhole Photography Day firas av entusiaster sedan 2001, alltid den sista söndagen i april.

Peter Wiklund och Lena Källberg, mångåriga hålkameraivrare, -konstruktörer och -instruktörer, håller workshop den 30 april på Südstern i Årstaberg, Stockholm. Tid: 09:00-17:00. Avgift: 300 kr (inkl material o fika). Begränsat antal platser!

Mer info och anmälan: http://sudstern.se/
Mer om Worldwide Pinhole Photography Day: http://pinholeday.org/

Tidningen f

Fotografisk tidskrift

Fotografisk Tidskrift
Hornsgatan 103 10 trappor
117 28 Stockholm

Senaste nytt