Vem äger en hashtag?

Fråga: Jag undrar om någon kan äga en hashtag på Instagram? En svensk kommun skriver på sin hemsida att alla bilder taggade med ”#iKommunen” får användas av kommunen och deras samarbetspartner.  Är det lagligt? Kommunen använder bilderna i sin marknadsföring, stortavlor, har till utsmyckning i eventtält m.m. Hur kan jag på Instagram veta att jag riskerar att ge bort mina bilder om jag väljer att tagga bilderna så och är det fler taggar som är “ägda” av andra på liknande sätt?/Nour

Svar: Utgångspunkten är, såvitt jag känner till, att möjligheten att använda hashtag togs fram av Twitter som ett sätt för användare att kategorisera meddelanden.

Att äga en hashtag i sig skulle då i princip inte vara möjligt utifrån denna utgångspunkt. En annan sak är om man registrerar hashtagen som ett varumärke eller firmamärke, exempelvis #Saab. Man skulle också kunna tänka sig att en användning av andras varumärken genom att skapa hashtags av typen #SaabÄrEnSkitbil skulle kunna göra intrång i Saabs varumärkesrätt.

SFF vänder sig emot den typ av ”insamling” av fotografier utan eller med mycket låg ersättning till fotografen och de pålagor kommunen gör på ”bidragsgivarna” i form av villkor för användningen av deras ”bildbidrag”. Se exempelvis http://www.sfoto.se/f/nyheter/uppmaning-till-bojkott-av-handelsbankens-tavlinghttp://www.sfoto.se/f/artiklar/oppet-brev-till-swedaviahttp://www.sfoto.se/f/nyheter/sffs-attack-mot-regelvidrig-upphandling-ger-resultat

Du kan alltså inte med säkerhet veta vad en taggning innebär och vilka eventuella villkor som du eventuellt accepterar i och med taggningen. Det man kan säga är att om inte villkoren presenteras i samband med information om taggen och du utan vetskap om denna information taggar din bild så bör inte heller villkoren bli gällande emot dig. Men problemet uppkommer i alla fall rent praktiskt om du taggat bilden utan denna kunskap och den ändå används i strid med din upphovsrätt. Då hamnar du i en bevisfråga som kan vara svårhanterlig. Du bör alltså ta reda på vad taggarna innebär för dig och om det finns några villkor knutna till användningen. Jag gissar att det enklaste sättet att ta reda på detta är att googla på hashtagen och se vilken information som du får fram.

Tidningen f

Fotografisk tidskrift

Fotografisk Tidskrift
Hornsgatan 103 10 trappor
117 28 Stockholm

Senaste nytt