Foto: Lasse Grönwall

In memoriam Ola Terje

Fotograf Ola Terja, Snogeröd har avlidit i en ålder av 81 år. Han sörjes närmast av hustrun Ingrid och dottern Ulrica med familj.

Ola Terje har lämnat jordelivet, han somnade in i sitt hem i Snogeröd den 18 maj. Vi saknar honom mycket. Han föddes 1936 i Växjö, läste konsthistoria och nordiska språk på Lunds Universitet mellan 1955 – 1958 innan han sökte in på Otto Steiners fotoskola i Saarbrücken, från 1959 i Essen. Efter avslutad skolgång anställdes han av Bertil Rubin som fotograf vid Skånereportage i Malmö mellan 1962 – 1972. Efter tiden i Malmö blev han anställd av Jan Åfors på Emmaboda Glasverk som informationschef och fotograf fram till 1974. Ola fotograferade även vännerna Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Valliens glas. Sedan 1974 arbetade Ola som freelancefotograf  och flyttade med hustrun Ingrid och dottern Ulrika till en stor lägenhet på Skolgatan i Lund där han hade en avancerad modelljärnväg som tog två rum i anspråk. Under ett antal år på 80 och 90-talen var Ola styrelsemedlem i Fotoförfattarna i SFF. Ett par möten hölls hemma hos Ingrid och Ola i Lund och då snackades det fotografi, fotografens villkor i munter samvaro. Det fanns stort utrymme för skratt, värme och tokerier.

För oss var Ola framför allt en inkännande porträttfotograf. En mångsysslare som i perioder återvände till porträttbilderna, ofta med en bok som slutmål. För Skånes Konstförening gjorde han inte mindre än sex böcker med konstnärsporträtt i en serie kallad ”I närbild” 1963,1965,1967,1968,1987. Ola är väl den ende som vågat sig på att porträttera en hel ort, ”Emmaboda i våra hjärtan” med text av Torsten Ehrenmark 1973. 

Efter 1990 flyttade familjen till Snogeröd när hans hustru Ingrid, onkolog, startade Lydiagården i Höör. Ola sålde sina kameror, behöll endast en enkel kamera för privatbruk. Även om han slutat fotografera hade han många andra intressen. Litteratur var en av hans många passioner så nu fick han tid att läsa, och han läste mycket, ofta på originalspråket. I ett annex på tomten i Snogeröd hade Ola sin verkstad och sin, nu något nerbantade, modelljärnväg. Här tillverkade han dioramor på beställning men även små minutiöst detaljrika möbler. Ola hjälpte även vänner och bekanta med att läsa och rätta korrektur, ett petigt jobb som passade honom perfekt. Maten var också en stor glädjekälla för Ola, han lagade goda och näringsrika köttgrytor, särskilt hans älggryta var suverän. Likaså hans recept på pomeransmarmelad. En mångsidig man som hela sitt liv mest arbetade med sådant som andra har som hobby. Ola var en beläst och sympatisk person med en varm och ibland absurd humor. Sin kristna tro behöll han för sig själv, försökte aldrig omvända oss andra trolösa.

Per Adolphson
Åke Hedström
Sune Nordgren

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt