Foto: Nathalie Daoust

Fotografi i fokus i Malmö, Köpenhamn och Landskrona

Den  9 juni är den officiella öppningsnatten för Malmö Fotobiennal med 40 utställningar och workshops på bland annat Malmö Konsthall, Moderna Museet Malmö och Dunkers Kulturhus. Temat för i år, The society of Spectacle, är hämtat från den kultförklarade boken med samma namn från 1967 skriven av den franska författaren och regissören Guy Debord. Boken sägs ha bidragit till de samhällskritiska formuleringar som låg till grund för den franska studentrevolten 1968.

- Den digitala tekniken har gjort fotografering så enkel att det faktiskt i många fall ersätter det skriftliga språket som primärt kommunikationsmedel. Och genom att själva dela våra bilder på sociala medier bidrar vi till att etablera nuvarande sociala normer och skapar våra egna skådespelssamhällen, säger fotografen Michel Thomas som är en av de fyra arrangörerna bakom biennalen. Här kan du bläddra i katalogen och läsa om biennalens tema.


Foto: Omar Victor Diop

Bland de 50 deltagande fotograferna syns bland andra Omar Victor Diop, Ulf Lundin, Louis de Belle och Charlotte Lyber. Invigningen sker på Galleri Vasli Souza i Malmö, i dag fredagen den 9:e juni med Korean dreams av den kanadensiska fotografen Nathalie Daoust. Biennalen pågår fram till den 18 juni. Läs mer här 

På Malmö Konsthall (och som en del av biennalen) pågår även Subjektiv, en grupputställning kurerad av redaktionen för den norska tidskriften Objektiv. De fem (!) kuratorernas intention är att visa de utställande fotograferna för att de ”berör en aktuell politisk situation och strategiskt iscensätter subjektivitet och dess politiska potential – eller vanmakt”. Donald Trump nämndes på pressvisningen och hans slips figurerar i en av bilderna i serien ALBUM signerad de två norska konstnärerna Eline Mugaas och Elise Storsveen. (Intervjuade i katalogen av F:s tidigare redaktör Gösta Flemming)


Sara Cwynars "Tracy Grid"visas på Malmö Konsthall.

Bland övriga konstärer märks Zoe Leonard vars feministiska ”I want a president” från tidigt 90-tal täcker hela fasaden och kanadensiska Sara Cwynar som visar både filmer och stillbilder och som vi uppmärksammar i Fotografisk Tidskrifts nästa nummer.

Utställningen invigdes av Malmö Konsthalls nytillträdde chef Mats Stjernstedt. En kritisk recension av utställningens något splittrade tema går att läsa här.  Och hör Tor Billgren prata om utställningen i Sveriges Radio här.

I Köpenhamn öppnade Copenhagen Photofestival den 1 juni. Photo City är en del av programmet och flera utställningar är inhysta i den gamla (extremt stämningsfulla och därför svårhängda) Östra Gasvaerksgrunden på Österbro. Där visas samtida fotografi och där hålls dagligen workshops och artist talks. En tradition för festivalen är att visa en specialkurerad Censurerede Udstilling som visar upp internationella tendenser i samtidsfotografiet och nya talanger, en av jurymedlemmarna har varit fotografen Tina Enghoff.


Foto: Adrian Fish, ur den "Censurerede Udstilling"

Som en del i Copenhagen Photofestival öppnade även två utställningar hos galleristen Banja Rathnov som driver sin verksamhet i den anrika Museumsbygningen på Kastelveje. Där visar den danske fotografen Jacob Aue Sobol (Anders Petersens andliga lillebror!) With or without you och den danske modefotografen Marianne Engberg sina camera obscura-bilder i utställningen Fairytales. Läs mer om det danska programmet här 


Foto: Jacob Aue Sobol

I juni visas även två stora fotoutställningar på Landskrona museum: I den fotohistoriska Time/Light/ Love visas bilder av bland andra Anna Riwkin och Sune Jonsson tillsammans med helt okända fotografers bilder. (Vernissage den 8 juni). På Foto View: Finland uppmärksammas bland andra Ulla Jokisalo och Niko Luoma. (Vernssage 29 juni) Läs mer om programmet här


Foto: Anna Riwkin (tv) och okänd fotografs bild visas i Landskrona på Time/Light/ Love.

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt