Foto: Johan Bergmark

Anesäter vill sätta hårt mot hårt

-Om villkoren för frilansare blir sämre har vi snart ett samhälle helt utan professionellt innehåll, för ingen kommer att ha råd att skapa det, säger hon. 

Upphovsrätten handlar i grunden om att få en skälig ersättning för sin bild – och ersättningen i sin tur innebär en trygghet.

-Man kan jobba med upphovsrätt hur mycket som helst, men det spelar ingen roll om trygghetssystemen inte fungerar, säger hon.

Fotografer har liksom alla som frilansar inom konstnärliga yrken sällan möjlighet att sjukskriva sig. Jämfört med andra yrkesgrupper har de väldigt få sjukskrivningsdagar.

-Det går ju inte! Att inte få bli sjuk, inte få bli pensionär. Därför ligger det högt på min dagordning – att påverka politiken. I grunden handlar det om vad vi vill ha för slags samhälle och om vi tycker att det ska finnas plats att skapa ny kultur. Vi lever i en verklighet där företag som Facebook och Google tjänar enorma pengar på att vi lägger ut bilder gratis så att de kan kartlägga våra beteenden. När allt innehåll på nätet ska flöda fritt går det ut över enskilda fotografer och alla kulturskapare som arbetar professionellt.

-Här hoppas jag på att kunna samarbeta med några av våra motparter eftersom vi sitter i samma båt som dem. Jag efterlyser även gehör hos den beslutande makten att upphovsrätten ska respekteras även på nätet, säger hon.

-Det som krävs är att politiker förstår de särskilda ekonomiska villkor som frilansande kulturarbetare har. För mig räcker det med att titta på hur fotograferna har det för att jag ska vilja kavla upp ärmarna och sätta hårt mot hårt. Om villkoren för frilansare blir sämre har vi snart ett samhälle helt utan professionellt innehåll, för ingen kommer att ha råd att skapa det, säger hon.

Kontakt: Åsa Anesäter epost: asa(at)sfoto.se mobil: 073-986 0096

Högupplöst pressbild hittar du här
Läs en längre intervju med Åsa Anesäter i nya numret av Fotografisk Tidskrift
som kommer ut till Fotobok Gbg och Bokmässan den 28:e september.
Omslag Gerry Johansson.  

Läs mer

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt