Foto: Mikael Dahl

Vi måste prata om fotomässan

För två år sedan skrev jag att jämställdheten bland föreläsarna och utställarna på Fotomässan var väldigt skev.  Inlägget spreds och sedan hörde ledningen av sig och ville ha hjälp att bli bättre. Jag blev glad att de tog åt sig av kritiken.

Fotomässan ska vara en plats där yrkesfotografer, frilansande fotografer, hobbyfotografer och amatörer samlas och utbyter erfarenheter, får kunskap och inspiration av varandra. Tittar man på målgruppen är det lika många tjejer som killar som fotograferar och därför intresserade av att besöka mässan. Då måste man skapa en mässa där hela den målgruppen känner sig välkommen.

När jag kikade på årets program fattade jag först inte vad som hänt. Posterboy var en fotograf mest känd för sina avklädda bilder på tjejer där de står i porriga poser och putar med läpparna. Förlåt men vilken målgrupp är det tänkt att han ska locka? Är det verkligen det bästa valet för att hitta nya vägar framåt? Det känns som 90-talet istället för framtiden.

Om vi kikar vidare på utställarna så hittar vi en enda tjej: Sophie Odelberg och en samlingsutställning från Sony. De resterande sex utställarna är alla män.

Det är inte ett problem att hitta kvinnliga fotografer värda att ställa ut. Hur kan det ens bli så att man spikar ett program utan att tänka på det? Jag förstår verkligen inte. Framför allt inte när man tidigare fått kritik för just det här och jämställdhetsdebatten de senaste åren varit påtaglig.

Det fanns en gång en tid när fotobranschen till stor del bestod av män. Men det har ändrats nu. Förstår man inte det så hamnar man efter. Vi som inte är män som fotograferar vi vill inte bara ha manliga förebilder. Jag tror inte alla män heller vill det.

Vi som publik reagerar och tänker på det här på ett helt annat sätt. Därför förväntas man också som arrangör att vara bättre på detta. Den medvetna publiken accepterar inte en så skrev fördelning längre.

När jag sedan börjar räkna övriga programpunkter: Workshops, föreläsningar och andra framträdanden på scener så blir statistiken ännu sämre: Endast 4 personer av 40 är kvinnor under fredagen. Det är alltså 36 män som kommer stå på en scen och representera fotobranschen. Och bara 4 kvinnor. I stort sett samma statistik ser man på lördagen och söndagens program också.

Fotomässan behöver hjälp. Att locka och behålla en ny målgrupp. Att inte bara rikta sig till äldre män. Att välja mer spännande, intressanta och nutida affischnamn. Att ta ansvar för jämställdhet genom att låta mässan präglas av att lika många kvinnor som män får stå på en scen eller ställa ut sina bilder.

Får jag som var inhyrd konsult ens framföra den här kritiken? Jag tycker nog det. För det kan inte hänga på en enda konsult att lösa helheten.  Men det skulle vara fantastiskt om jag aldrig mer behövde skriva den här texten.

Emma Svensson, fotograf

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt