Foto: Martin Vallin

Rusch på retusch

Att den fotografiska branschen fortfarande talar om digital bildbehandling är lite pinsamt. För även om det analoga mörkrummet har tagit en viss revansch de senaste åren borde det lilla tillägget digital lagts till handlingarna för länge sedan. Möjligen lever det kvar eftersom det är det enda begrepp som samlar all den spretiga kunskap som bildredigering i dator handlar om. Dessutom låter det kanske lite modernt. Förvånansvärt många envisas ju fortfarande med att säga digitalkamera.
På de skolor som bjuder kurser i ämnet talas i samtliga fall om digital bildbehandling. Även på Fotoskolan i Stockholm, som för drygt fyra år sedan invigde Sveriges första utbildning i ämnet: Yrkeslinjen Digital bildbehandling.
– Vi ska ta bort digital, men det är en administrativ fråga. Vi får ta det allt eftersom och kommer ta bort "digital" inom ett år, förklarar linjens kursansvarige, Mikael Cronwall. Utbildningen kom till efter påtryckningar från branschfolk. Bildredigerare med lika bred som spetsig kompetens inom bildhantering efterfrågades och Fotoskolan såg nya möjligheter. Det har visat sig att de varit rätt ute.
– När den senaste kullen studenter gick ut hade vi fått fler konkreta jobberbjudanden till skolan än vi hade studenter. Modern bildbehandling kräver nya specialistkunskaper för att bli tidsmässigt ekonomisk. Även om det fortfarande kanske är mest rock-n-roll att jobba med retusch inom reklam och mode ryms mycket mer i yrkesrollen som bildbehandlare idag. 

Hela texten med kan du läsa i nya numret av Fotografisk Tidskrift som du kan hitta här.

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt