"Jag var tvungen att bli kedjerökare när jag började hos Strömholm"

 

Hur miljöovänliga var ni förr, fotografer?
 
Håkan Elofsson
-Jag var tvungen att bli kedjerökare när jag började jobba åt Christer Strömholm och dela mörkrum med Anders Petersen som rökte som en borstbindare. Askfatet var alltid fullt. Det fanns ingen toa heller så den viktigaste regeln i mörkrummet var att hålla isär litermåtten, den med kemikalier och den vi kissade i. Jag fastade en gång och kissade hela tiden, Anders blev tokig på mig.  För att få fram det lilla extra i kopiorna blåste vi rök på dem. Fixet hällde vi ut bara. Och vi gnuggade fram högdagrar med våra fingrar.  Jag fick aldrig något eksem.
Elisabeth Ohlson Wallin
-Jag minns flera kvällar med skumpa och cigaretter. Bilderna blev inte så bra men vi hade i alla fall kul. Men fixet försökte jag alltid vara noggrann med att inte hälla ut.
Björn Abelin
-Jag minns hur vi skämtade om hur många fiskar som dog i Östersjön när vi hällde ut kemikalier i toan. Men vi försökte faktiskt vara miljövänliga. Vi åkte runt med våra dunkar i en bil och försökte hälla ut lagligt på speciella ställen. Tyvärr fick man bara slänga en viss mängd som ansågs vara till husbehov. Vi kände oss som kriminella när vi var ute i våra vita labbrockar och försökte vara miljövänliga.
 Anki Almkvist
- Jag brukade äta mackor och dricka kaffe inne i mörkrummet när det begav sig. Måste ha fått i mig hur mycket kemikalier som helst under mina 20 år med analogt foto. Och hur vi stoppade händerna i framkallningsvätskorna och kärlen. Märkligt att man har huden kvar.
 

 
 Vi kommer skriva mer om miljö i F. Därför blir vi glada om fler hör av sig med exempel på hur det illa var förut och metoder för miljöarbete i dag. Maila redaktion@sfoto.se

 

SFF info

SFF

SFF är med över 2000 medlemmar den största organisationen för fotografer i Norden.

Förbundsnytt